Monthly Archives: May 2015

I-SWEEEP 2015

Ka 7 vite që kolegji Mehmet Akif e valëzon flamurin Kosovës në garat ndërkombëtare shkencore mbi ambientin, energjinë dhe inxhinierinë të mbajtura ne Hjuston, Teksas, të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, I-SWEEEP (International World Environment, Engineering, Energy Olympiad). Edhe sivjet shkolla jonë, në bashkëpunim me International School of Prishtina, prezentuan Kosovën në këtë garë me dy projekte. “Ambasadore” të vendit, në mesin e 427 projekteve të ndryshme nga 67 shtete të botës, ishin Flaka Fazlija dhe Zarife Kuka nga kolegji Mehmet Akif, me projektin “Absorption of CO2, CO and unburned hydrocarbon gases by basic fly ash and zeolite in vehicle’s exhaust system” , dhe M. Seyda Tatar dhe Zeynep Yilmaz nga International School of Prishtina, me projektin “Production of H2 gas by using waste Aluminium cans and fly ash”. Mundi dhe puna e palodhshme e nxënëseve tona u përgëzua nga juria amerikane, e cila vlerësoi projektet gjatë tërë ditës më 8 Maj 2015. Si shpërblim, nxënëset tona u ndan nga gara me vendin e 4-të, duke marrë kështu me vete një përvojë të paparë mbi realizimin e një projekti shkencor, analizën akademike të të dhënave dhe arritjen në konkluzione në bazë të observimeve.

Gjatë garës, nxënëset tona patën rastin të vizitojnë Muzeun Kombëtar të Shkencës në Hjuston, muzeun dhe qendrën e NASA-s (NASA space center), qytetin e Hjustonit dhe ishullin e Galvestonit.

Falenderojmë së pari vetë nxënëset, për vullnetin dhe punën e palodhshme, pastaj familjet e nxënëseve për mbështetjen dhe përkrahjen, Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sportit për ndihmën financiare, si dhe profesorat Faik Bolat, Xhemajlije Llugiqi dhe Festa Buçinca për ndihmën e tyre në çdo kohë.

photos

English Time

“To love, to enjoy and to explore English” was the theme of English week this year. In order to enhance student’s interest to learn English, different marvelous and interesting activities were held during this week. To spice up the activities, a lot of students together with me (teacher: Ensar Bajrami) did a great job and tried to make English week a success. To summarize the activities, we had a grammar competition, debate, storytelling, presentations, being a teacher for a day etc… I am very gratefully to my students for their excellent job. In grammar competition the first place: 10 E, the second: 10 C and the third: 10 A, whereas in debate excelled Flutura Shabani, Rinor Hajrizi, Erudit Qerimi, Gresa Rushiti, Erda Limoni, Edon Budakova.

Wish you all the best.

more photos

Lajmërim

Kolegjet Mehmet Akif në Kosovë festuan 15-vjetorin

Pas hapjes në 7- Shkurt të vitin 2000 Kolegji Mehmet Akif festoi sot 15 vjetorin me një ceremoni madhështore ku ishin të pranishëm Kryetari i Kuvendit Kadri Veseli, ish Presidenti Fatmir Sejdiu, Kryetari i Gjykatës Kushtetuese Enver Hasani, Ambasadorë, Drejtorë të shkollave, mësues, familjarë bashkë me nxënësit, dhe shumë të pranishëm që përshëndetën me duartrokitje të vazhdueshme suksesin e Kolegjit Mehmet Akif.
Gjatë ceremonisë mbajti fjalim para të pranishmëve Drejtori i Përgjithshëm i Kolegjeve Mehmet Akif Mustafa Erdem duke falenderuar të pranishmit dhe shprehu dëshirën që pas 15 vitesh të vazhdojë rritja cilësore edukative në këto shkolla.
Gjithashtu në ceremoni mbajti një fjalë rasti Ministri Bajrami duke falenderuar drejtuesit e Kolegjeve dhe duke vënë në dukje rëndësinë që kanë këto shkolla për Kosovën.
Pas fjalimeve dolën në skenë mbi 50 nxënës nga këto shkolla që kishin marrë medalje në garat shkencore ndërkombëtare. Nxënësit për sukseset u dekoruan nga Kadri Veseli, Ministri Bajrami, Fatmir Sejdiu me nga një fletë falenderimi. Programi vazhdoi më tutje me prerjen e tortës së përvjetorit nga Mustafa Erdem, Kadri Veseli dhe Arsim Bajrami. Më tutje nxënësit performuan më këngë popullore shqiptare që u ndoqën me plot gëzim nga familjarët

photos

Kolegji “Mehmet Akif” Nuk U Kthye Duarthatë Nga Indonezia! – I Sjell Kosovës Medalje Ari dhe Argjendi

Nxënësit tanë më 2-11 Maj kanë udhëtuar në shtetin më të madh të Azisë Juglindore, në Indonezi , për të marrë pjesë në Olimpiadën Ndërkombëtare të Projekteve Shkencore- ISPRO, e cila u mbajt në Xhakartë.
Olimpiada e Projekteve ISPRO e cila është olimpiada më prestigjioze ndërkombëtare e Indonezisë, organizohet nga Ministria e Arsimit dhe e Kulturës si dhe PASIAD. Në këtë olimpiadë e cila mbahet në kategori të ndryshme kanë marrë pjesë 65 projekte finaliste, të përgatitur nga 130 nxënës të 31 shteteve të ndryshme. Prezantimi i projekteve është bërë në gjuhen angleze para jurisë.
Përveç që kanë fituar medalje në këtë olimpiadë, nxënësit tanë patën mundësi të njoftohen edhe me kultura dhe të shohin ambiente të ndryshme .
Nxënësit pjesëmarrës të cilët e përfaqësuan Kosovën në Olimpiadën e projekteve ISPRO -2015 janë:

  • Jeton Behluli & Esra Hyseini (MAC Lipjan ) – Medalje ari
  • Rina Sadiku & Aulona Hoxha (MAC Lipjan) – Medalje argjendi
  • Erjon Hoxha & Shkëlqim Kryeziu (MAC Gjakovë) – Medalje argjendi

photos